Zinédine Zidane – 3x Ballon d’Or

Zinédine Zidane, oftewel Zizou. Won als speler alles wat er te winnen viel, inclusief het WK, EK en de Champions League. Ook Wereldvoetballer van het jaar 1998, 2000 en 2003. Zijn magische tricks zijn nog steeds bekend.

Zinedine Zidane

De geweldige carrière van Zidane bracht hem langs geweldige topclubs. Hij begon in Frankrijk bij Cannes en Bordeaux om vervolgens in 1996 een transfer naar Italië te maken. Bij Juventus werd hij een grote speler, hij werd twee keer landskampioen en liet de supporters genieten. In 2001 volgde de stap naar Real Madrid waar hij in 2002 de Champions League wint. Zidane scoort de winnende goal in de finale tegen Bayer Leverkusen.

Volledige naam Zinédine Yazid Zidane
Geboortedatum 23 juni 1972
Geboorteplaats Marseille,  Frankrijk
Lengte 185 cm

Voor het nationale team speelt Zidane liefst 108 interlands waarin hij 31 keer tot scoren komt. Met Les Bleus wint hij in 1998 het WK in eigen land en in 2000 winnen de Fransen het EK in Rotterdam.

De verloren WK finale van 2006 is de laatste wedstrijd ooit voor Zizou. Hij scoort na 7 minuten de 0-1, maar de wedstrijd gaat uiteindelijk naar verlengingen. In de 110e minuut deelt Zidane de welbekende kopstoot uit aan Marco Materazzi, de wedstrijd gaat naar strafschoppen en Italië gaat er met de wereldbeker vandoor.

De ‘Zidane Turn’ 

De ‘Zidane turn’ of ‘Marseille turn’ is toch wel de meest fameuze truc van Zinedine Zidane. Deze truc werd eerder vaak gedaan door Maradona. Beide spelers beschikten over een geweldige techniek om deze truc tot in de perfectie uit te voeren. Zidane gebruikte daarnaast nog meerdere variaties van deze beweging. 

“Spelen met Zidane is de grootste eer die ik ooit heb gehad."
David Beckham

Niet alleen deze Zidane Turn is kenmerkend voor de speler Zidane. Met zijn geweldige techniek leek elke balaanname wel een trick op zich. Hiermee had hij altijd een voorsprong op zijn tegenstanders en creeërde hij meteen ruimte en tijd voor zijn medespelers. 

Ook de misschien wel beste voetballer aller tijden Pelé was onder de indruk van Zidane. Hij zag hem als één van de vijf beste spelers aller tijden in het voetbal.

Zoons van Zidane

Zinedine Zidane heeft vier zoons; Enzo (1995), Luca (1998), Theo (2002) en Elyaz (2005). Alle vier de broers Zidane hebben bij Real Madrid gespeeld, of doen dat nog steeds.

De jongste twee, Theo en Elyaz, worden gezien als de grootste talenten. Theo is net als zijn vader een middenvelder, Elyas is een verdediger. Elyaz won met Frankrijk -17 het Europees Kampioenschap in 2022 en trad daarmee dus voorzichtig in de voetsporen van zijn vader.

© foto’s – Instagram @Zidane

MEER ARTIKELEN

Cristiano Ronaldo – GOAT (!?)

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, geboren op Madeira op 5 februari 1985. Gegarandeerd een van de grootste spelers en technisch vaardige spelers ooit. De discussie GOAT of niet gaan we niet houden.

Lees verder »

DEEL DIT ARTIKEL