Ronaldinho – Zijn beste tricks

Ronaldinho staat bekend om zijn geweldige tricks. Hij heeft in zijn jaren bij FC Barcelona de voetbalwereld versteld doen staan van zijn genialiteit. Dit werd in 2005 bekroond met de Ballon d'Or. In 2006 won hij met Barcelona de Champions League door Arsenal in de finale te verslaan.

De trucendoos uit Porto Alegre

Denk je aan ’tricks’ dan kom je al snel uit bij Braziliaanse voetballers en vervolgens ook snel bij Ronaldo de Assís Moreira, oftewel Ronaldinho. 

 

Geboortedatum 21 maart 1980
Geboorteplaats Porto Alegre, Brazilië
Lengte 181 cm
Been Rechtsbenig
Interlands 97 (33 goals)

 

Zijn carrière bracht hem achtereenvolgens langs Gremio, Paris Saint-Germain, FC Barcelona, AC Milan, Flamengo, Atletico Mineiro, Querétaro en Fluminense. De jaren bij Barcelona en AC Milan spreken het eest tot de verbeelding. Hier speelde hij tussen 2003 en 2011. 

“Voetbal gaat om spelplezier, om dribbles maken”
- Ronaldino

Ronaldinho stond bekend om zijn fameuze ‘Elastico’ truc. Hiermee zette hij zijn tegenstanders om het verkeerde been door een supersnelle beweging te maken met zijn rechtervoet; met de buitenkant naar buiten lijken te spelen om vervolgens toch binnendoor de tegenstander te passeren. Het was zijn handelsmerk en deed het vaak, en toch was het zeer moeilijk te verdedigen voor de tegenstander.

Ronaldinho heeft in zijn carrière erg veel prijzen gewonnen, zowel individueel als in teamverband. Zijn grootste succes boekte hij in 2002 door wereldkampioen te worden met Brazilië. In Yokohama werd Duitsland met 0-2 verslagen door 2 goals van Ronaldo. Ronaldinho scoorde 2x op het WK van 2002, Ronaldo werd topscorer met maar liefst 8 goals. 

 

Daarnaast won Ronaldinho ook de Champions League. Dit deed hij in het seizoen 2005/2006 met FC Barcelona. In de finale speelden ze tegen Arsenal, er werd met 1-2 gewonnen. De coach van Barcelona was destijds de Nederlander Frank Rijkaard.

 

Individueel won Ronaldinho ook prijzen. Hij won de Ballon d’Or voor beste speler van Europa in 2005. In 2009 werd hij door het tijdschrift World Soccer uitgeroepen tot voetballer van het decennium (2000-2009).

© foto’s – Instagram @Ronaldinho

MEER ARTIKELEN

Cristiano Ronaldo – GOAT (!?)

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, geboren op Madeira op 5 februari 1985. Gegarandeerd een van de grootste spelers en technisch vaardige spelers ooit. De discussie GOAT of niet gaan we niet houden.

Lees verder »

DEEL DIT ARTIKEL