Johan Cruyff ‘De Grote Meester’ zijn legacy leeft door

Johan Cruyff heeft een geweldige voetbalcarrière gehad die begon bij Ajax in 1964 en eindigde bij Feyenoord in 1984. Twintig jaar lang hebben we mogen smullen van de meest iconische en invloedrijke voetballer. Wereldwijd wordt Johan gezien als grondlegger van het “totaalvoetbal”. 

Dit maakte Johan zo speciaal

Johan Cruyff had een uitzonderlijk talenten op het voetbalveld. Zijn visie op het spel en ongekende creativiteit maakt Johan Cruyff één van de beste voetballers aller tijden. Vanaf jongs af aan wist Johan zijn teamgenoten al op sleeptouw te nemen door zijn unieke manier van analyseren. In combinatie met de technische vaardigheden en snelheid, was hij iedere tegenstander te baas.

“El Salvador de Barcelona” – 

In een periode waarin Catalonië het moeilijk had vanwege politieke problemen, tekende Johan Cruyff voor Barcelona. Tijdens El Classico won Barcelona met 0-5 van de gehate club Real Madrid. De overwinning werd gevierd alsof Catalonië de oorlog had gewonnen van Spanje. 

Legende als coach & voetballer

Na een periode van 20 jaar beeindigde Johan Cruyff zijn voetbalcarrière en ging hij als trainer van start. Hij won zowel met Ajax als Barcelona verschillende prijzen. Met Barcelona won hij Europacup I en de Europese Supercup, het hoogst haalbare voor een coach. 

Hierom ging Johan naar Feyenoord

Een pikante transfer van Ajax naar Feyenoord, dat doe je toch niet zomaar? Johan had zijn redenen. Na zijn terugkeer bij Ajax werd hij direct tweemaal landskampioen, toch geeft Ajax de legende niet de financiële waardering die hij verwacht. Uit wraakzucht ging Johan naar Feyenoord waar hij in zijn eerste seizoen de landstitel veroverde. Een legendarisch statistiek. 

Hierom ging Johan naar Feyenoord

De 10 mooiste doelpunten van Johan Cruyff

“Elk nadeel heeft z’n voordeel (Johan Cruyff)”

Naast de geweldige talenten die Johan had op het voetbalveld, wist hij daarnaast veel mensen te raken met zijn spreekwoorden. De bekendste spreekwoorden opgesomd: 

1. Elk nadeel heeft z’n voordeel
2. Je moet schieten anders kun je niet scoren
3. Het goeie doel is niet je eigen doel
4. Voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen.
5. Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. 

© foto’s – Instagram 

MEER ARTIKELEN

Cristiano Ronaldo – GOAT (!?)

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, geboren op Madeira op 5 februari 1985. Gegarandeerd een van de grootste spelers en technisch vaardige spelers ooit. De discussie GOAT of niet gaan we niet houden.

Lees verder »

DEEL DIT ARTIKEL